Evita problemele genunchilor
Arata-le articulatiilor tale cine e seful si scapa de dureri o data pentru totdeauna. Ceea ce m-a facut mai puternic ar fi putut sa ma nenoroceasca.
S-a intamplat cam asa: eram la Boston pentru un articol despre baschet. In acea perioada jucam baschet o data sau de doua ori pe saptamana si de 10 ani aveam o durere in genunchi, pe care o controlam purtind fase elastice, facand masaj cu gheata sau luand ocazional doze de ibuprofen.
Am jucat doua meciuri in acea zi la Boston si a doua zi de dimineata, am simtit primele dureri in avionul de intoarcere. Genunchii mei au inceput sa imi faca probleme de atunci. Am observat ca evit sa alerg si sa sar - orice ar fi putut sa imi provoace durere la acel nivel. Chiar si dupa ce am renuntat la jocul de baschet, durerea a ramas constanta. Daca ma asezam pe podea ca sa ma joc cu copiii mei, nu mai puteam sa ma ridic la verticala fara sa ma sprijin pe ambele miini, gemand ca un luptator de sumo in noaptea nuntii sale.
Nu mai reuseam sa stau pe scaun timp mai lung fara sa imi apara acea durere iritanta. Ceea ce m-a determinat sa iau masuri in privinta acestei probleme a fost perspectiva unei calatorii de vreo 3.000 km pe care urma sa o fac impreuna cu familia. Drumul cu masina ar fi trebuit sa dureze 32 de ore, iar eu nu puteam sa stau mai mult de 30 de minute cu genunchii flectati, asa ca gandul de a petrece 64 de perioade a cate 30 de minute in spatele volanului mi s-a parut mai mult decat as fi putut suporta
Toate acestea i le-am povestit doctorului Brian Halpern, cu 5 zile inainte de calatorie. Dr. Halpern lucreaza la spitalul de Chirurgie speciala din Manhattan Si e autor al cartii The Knee Crisis Handbook (Rodale, octombrie 2003). El a realizat care e problema cu genunchii mei: lipsa flexibilitatii si dezechilibru la nivelul muschilor coapsei.
Primul lucru pe care mi l-a spus a fost ca putini oameni, chiar si cei cu experienta in fitness, se antreneaza in asa fel incat grupele musculare sa fie echilibrat dezvoltate. Si mai putini oameni reusesc sa isi stabileasca un diagnostic corect. Asta a fost prima lectie. Iata-le si pe celelalte.
Daca simti ca doare, opreste-te.
Stiu de ce mi-a luat atit timp pana sa ma decid sa imi rezolv problema cu genunchii. Nu vroiam ca un doctor sa imi spuna ceea ce era evident: nu mai aveam voie sa joc baschet. Atunci cand te dor genunchii, cel mai rau lucru pe care il poti face este sa continui acti-vitatea care iti produce durere. Asta nu inseamna ca trebuia sa intrerup orice miscare. Ideea de baza era sa evit incarcarea cu greutate a genunchilor, insa sa raman activ, deoarece inactivitatea ar fi putut duce la crestere in greutate si deci mai mult stres pe genunchi.
Plan de recuperare:
Antreneaza-ti genunchii facand doar acele miscari care nu provoaca durere, chiar daca amplitudinea lor nu e prea mare. Corpul va face tot ce ii sta in putere pentru a limita accidentarea, tensionind muschii din jurul articulatiei pentru a o mentine imobilizata.
Daca stai intins pe spate si faci flexia si extensia genunchilor, poti reduce tensiunea din muschi. Miscarile blinde accelereaza procesul de vindecare, incurajand singele bogat in nutrienti si oxigen sa inunde zona afectata. De asemenea, se produce o mai buna lubrifiere a articulatiei.