Miercuri, 2025-01-22, 4:01 AM

Info24

-->
MENIU PRINCIPAL
ACASA

SERIALE TV

FILME

MUZICA

FIFA

DIVERSE

BLOG
SCHIMB LINKURIi
ARTICOLE









Statisticii


Informatii24 Top66 Statistici

Fumatul ucide

În ciuda celor 6 miliarde de dolari cheltuiti anual de companiile producatoare de tigari pentru a ne convinge de avantajele fumatului, realitatea este ca fumatul ucide în cel mai real sens al cuvântului.



Efectele fumului de tigara asupra sanatatii

În calendarul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ziua de 31 mai este desemnata dreptziua mondiala de lupta împotriva fumatului. 

Sloganul din anul 2006 a fost: "Tutunul: ucigator in orice forma" 

Posterul OMS pentru 31 mai 2006 - Ziua mondiala de lupta contra fumatului 

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon. 

Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legându-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina. 

Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene. 

Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei. 

S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta înseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni! 

Potrivit celor mai recente studii, rata mortalitatii în rândul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decât la nefumatori la toate grupele de vârsta. Aceasta înseamna ca jumatate dintre fumatori vor deceda în cele din urma ca rezultat al fumatului. Daca tendintele actuale legate de fumat vor persista, aproximativ 500 de milioane de persoane aflate astazi în viata, adica cca. 9% din populatia globului, va deceda ca urmare a folosirii tutunului. 

Plamân de fumator cu emfizem pulmonar

Plamân de fumator cu emfizem pulmonar

Aproximativ jumatate din decesele legate de fumat se produc între 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importanta cauza de moarte prematura în tarile civilizate. Multi din cei care mor din cauza fumatului nu fumeaza multe tigari pe zi, dar majoritatea fumeaza din adolescenta. Fumatorii trecuti de 30 de ani sufera de 5 ori mai multe infarcte miocardice decât nefumatorii. De fapt infarctul miocardic este principala modalitate prin care fumatul ucide tinerii. se estimeaza ca fumatul este responsabil de aproximativ 75% din infarctele care apar la fumatorii cu vârsta sub 50 de ani. 

Dar efectele fumatului nu se opresc aici. Fumatul cauzeaza cca. 30% din decesele prin cancer. În medie, aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70-75% la femei se datoreaza fumatului. Fumatul provoaca si alte forme de cancer: de trahee, bronhii, laringe, cavitate bucala, buze, limba, gura, faringe, esofag, pancreas, vezica urinara, rinichi, stomac si col uterin. 

Cineva a avut curiozitatea de ordoneze alfabetic numele bolilor legate de fumat. Rezultatul a fost surprinzator: pentru fiecare litera din alfabet exista cel putin o boala! 

Daca doriti sa va lasati de fumat, acum este momentul! Chiar daca dependenta provocata de nicotina este comparabila cu cea data de heroina, obiceiul fumatului poate fi învins. Cele mai mari sanse de reusita le au programele care includ renuntarea completa la tigari, modificarea comportamentelor care favorizeaza fumatul, asistenta psihologica, terapia de grup, începerea unui program de exercitiu fizic si eliminarea altor droguri (alcool, cafea, etc.). În Bucuresti informatii suplimentare despre un astfel de program se pot obtine la tel. 211-3921. 

Daca fumati si doriti sa renuntati la tigari, noi va putem ajuta. În multe orase ale tarii avem echipe specializate de medici, psihologi, fosti fumatori s.a. care va pot sustine în acest efort. Singur e greu - doar 3% din cei care încearca singuri reusesc! Cu ajutorul programului ADIO TIGARI sansele de reusita cresc la 65% la prima încercare si la peste 80% dupa a doua încercare! Aceasta pentru ca este vorba de un program testat cu succes pe un numar de peste 40 de milioane de fumatori din toata lumea! 


HTML Comment Box is loading comments...


Filme 2012 Filme Online Gratis Subtitrate Free Online Article Directory 2021en | PowerMix | PANALU-Aplicatii online | Furios4you | 24Monden | Promovare online | MusiClub| SexProfe's blog| CityOfDevils| MedicalPlace| ZiarulTuturor| Radio C| Varsta la control !| .L♥VE NEVER FAILS.| starchimachim| When I craft I smile| istoria Tatuajelor| Trafic-Ro| Magazin Online Piese Auto| Pumpkin Pie |