Inotul este, de asemenea, unul dintre cele mai sanatoase sporturi, datorita conditiilor speciale pe care le presupune: pozitia orizontala a corpului, atat sprijinul mobil cat si factorul de franare constituit de apa, presiunea ridicata care solicita mai intens miscarile respiratorii.
In timpul inotului, presiunea exercitata de apa asupra corpului determina plamanii si inima sa depuna mai mult efort pentru a functiona normal. Astfel, inotul le mareste elasticitatea si rezistenta.
Ceea ce rezulta de aici este imbunatatirea circulatiei sangvine, reglarea tensiunii arterialedeci reducerea riscului bolilor cardiovasculare.
Cel mai mare avantaj al inotului este ca muschii si articulatiile lucreaza fara a fi nevoite sa suporte vreo greutate. Astfel, peste doua treimi din intreaga suprafata musculara se dezvolta fara ca articulatiile sa aiba de suferit. Mai mult, ligamentele se intaresc si-si dezvolta flexibilitatea. Muschi dezvoltati si ligamente puternice inseamna o postura corporala corecta si un aspect fizic mult imbunatatit.
De altfel, inotul este sportul cu cel mai bun raport intre efortul depus, in alte cuvinte oboseala resimtita de organism, si caloriile arse. Practicat regulat, garanteaza o silueta de invidiat - tonifica muschii fesieri si pectorali, coapsele si gambele, si are un rol important in dezvoltarea armonioasa a abdomenului. De asemenea, „topeste” celulita si dezvolta armonios toate grupele de muschi.
Inotul aduce beneficii sanatatii psihice, de asemena. Acest lucru nu se refera doar la vindecarea bolilor, ci la starea generala de bine ce o confera inotul tuturor practicantilor sai. Vizitele regulate la bazin amelioreaza anxietatea si simptomele de depresie si relaxeaza si stimuleaza dezvoltarea psihica. Pierderea in greutate, imbunatatirea tonusului, disparitia celulitei sunt alti factori aferenti practicarii regulate a acestui sport care imbunatatesc stima de sine si tonusul general al oricui.
Din pacate, cei mai multi dintre noi inoata (sau se balacesc) doar cand merg in conediu la mare. O mare parte din responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt cade pe umerii prejudecatilor vehiculate de-a lungul timpului in legatura cu inotul. Una dintre ele este ca e nesanatos sa inoti in primele cateva ore dupa o masa principala, afirmatie eronata, conform studiilor recente.
Alta interdictie absoluta de referea la femeile in perioada ciclului. Practica a demonstrat ca aceasta regula se aplica doar celor care au avut in antecedente inflamatii ale ovarelor sau trompei care, intr-adevar, sunt agravate de imbaierile in apa rece si de efort suplimentar. Insa, pentru majoritatea femeilor, o igiena speciala suplimentara este singurul lucru necesar pentru a se bucura de inot in perioada „fatidica” a lunii. Alte prejudecati vizau diabeticii: se spunea ca glucoza este consumata brusc, lucru ce duce la accidente deosebit de neplacute. Contrar acestei teorii, cercetarile au demonsrtat ca inotul este un factor terapeutic important in tratarea diabetului zaharat insulino-dependent.
Multele sale beneficii au ridicat inotul la rangul de sport terapeutic, folosit in tratarea multor afectiuni din domenii cat se poate de variate. Practicarea regulata a inotului accelereaza vindecarea in cazul astmului, herniei de disc, dizabilitatilor fizice si motorii, autismului, al durerilor musculare si articulare, al depresiei si anxietatii.