Sâmbătă, 2024-04-20, 3:57 AM

Info24

-->
MENIU PRINCIPAL
ACASA

SERIALE TV

FILME

MUZICA

FIFA

DIVERSE

BLOG
SCHIMB LINKURIi
ARTICOLE

Statisticii


Informatii24 Top66 Statistici

OSTEOPOROZA - SOLUTII

 

Chiar daca nu figureaza printre primele cauze de deces, osteoporoza este o afectiune de temut. Daca la început se manifesta doar prin încovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este de ex. fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza este o boala tratabila, dar mai ales prevenibila.

 

Ce este osteoporoza?

 

Numele bolii provine din latina si înseamna "os poros". Tesutul osos este un tesut viu, în care are loc permanent atât depunere de os cât si pierdere de os. Dupa vârsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Când acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari în interior.

Os normal 
Os normal
Os osteoporotic 
Os cu osteoporoza
Os normal 
Os normal
Os osteoporotic 
Os cu osteoporoza

 

Osteoporoza este supranumita si hotul tacut pentru ca poate slabi oasele timp de ani de zile fara sa fie detectata. De aceea, indiferent de vârsta, daca aveti mai mult de unul din urmatorii factori de risc, va sfatuim sa consultati medicul pentru a detecta boala cât mai devreme si sa urmati recomandarile de mai jos.

 

Factori de risc pt osteoporoza

 

 1. Sexul feminin - de patru ori mai multe femei decât barbati sufera de osteoporoza . 
 2. Osteoporoza afecteaza si alti membri ai familiei - boala are si o componenta ereditara. 
 3. Constitutia subtire - oasele au din start o densitate mai mica. 
 4. Întreruperi ale ciclului menstrual - osteoporoza afecteaza foarte adesea femei aflate în post-menopauza, dar riscul creste chiar si în situatia unor boli sau exercitii fizice foarte intense care întrerup temporar ciclul menstrual. 
 5. Interventii chirurgicale - gastrectomii (înlaturarea unei portiuni din stomac) sau histerectomii totale. Acestea afecteaza absorbtia sau utilizarea calciului de catre organism. 
 6. Anumite tratamente medicamentoase - de ex. tratamente de lunga durata cu unele medicamente anti-inflamatorii (steroidiene - de ex. diprofos) si anti-epileptice, sau excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se vor efectua numai sub controlul strict al medicului. 
 7. Alti factori de risc - fumatul, consumul de alcool, etc. Fumatul pare sa blocheze capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar alcoolul poate bloca absorbtie calciului si reduce cresterea osoasa. 

Detectia precoce

 

Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e în regula cu oasele lor decât când ceva se rupe. Osteoporoza îsi anunta prezenta în cele din urma prin scaderea în înaltime datorita încovoierii spatelui si prin fracturi osoase. Daca aveti risc crescut, puteti efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osoase. Este un test nedureros, lipsit de riscuri, dar care necesita echipament de specialitate. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor si va poate ajuta sa le preveniti. Fie ca doriti sa preveniti aparitia osteoporozei sau sa opriti evolutia ei, sfatul este acelasi: hraniti-va corect si pastrati-va forma fizica.

 

Alimentatia - Aportul de calciu.

 

Acesta este foarte important pentru prevenirea si stoparea osteoporozei în special în prima parte a vietii. Este vital ca tinerii sa aiba un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu mai poate fi recuperat oricât s-ar creste aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbatii trecuti de 65 de ani si pentru femeile în postmenopauza 1500 mg/zi. Laptele degresat, pasteurizat sau fiert este bogat în calciu, dar acesta se absoarbe în cantitate redusa. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semintele, legumele de culoare verde închis. Daca dieta este saraca în calciu, se poate folosi un supliment.

 

Expunerea la soare

 

Este necesara pentru formarea vitaminei D la nivelul pielii. Aceasta vitamina creste absorbtia calciului din intestin. În intervalul martie - octombrie, o expunere de 15 minute a pielii fetei si mâinilor de 3-4 ori/saptamâna este suficienta pentru a obtine întregul necesar de vitamina D. În schimb, în perioada noiembrie - februarie, în tara noastra lumina solara este prea slaba pentru a acoperi necesarul. Având în vedere ca vitamina D se gaseste numai în alimente de origine animala, în acest interval aportul din aceasta vitamina va fi asigurat fie din produse lactate (un pahar de lapte degresat asigura 50% din necesarul zilnic), fie din suplimente vitaminice.

 

Exercitiul fizic

 

Exercitiul fizic regulat - oricât de putin chiar - ajuta la mentinerea densitatii osoase si în plus întareste sistemul muscular si scade astfel riscul caderilor. Desi nu exista o reteta buna pentru toata lumea, exista câteva reguli generale:

 

Cele mai indicate sunt exercitiile antigravitationale, care presupun purtarea unor greutati - de ex. mersul pe jos, urcarea scarilor, chiar si simpla ridicare din pat si statul în picioare câteva ore pe zi. Înotul este mai putin eficient, dar e oricum mai bun decât nimic.

 

Daca suferiti deja de osteoporoza, nu efectuati exercitii care cresc riscul de fractura. Evitati exercitiile care suprasolicita coloana vertebrala, cum este gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda, sau joggingul. Nu faceti nici genoflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele. Evitati saritul pe saltele elastice, exercitiile pe suprafete alunecoase pentru a evita caderile. Evitati miscarea de adductie a picioarelor, întrucât ea poate duce la fracturarea unui col femural slabit.

 

Tratamentul hormonal si medicamentos

Se folosesc mai multe medicamente pentru tratamentul sau prevenirea osteoporozei. Numai medicul poate decide daca în cazul dvs. este sau nu nevoie de unul sau altul din aceste medicamente.

 

 • Estrogenii. Femeile care au trecut de menopauza pot sa-si reduca riscul de fractura la jumatate cu ajutorul terapiei de substituţie estrogenica. Reversul medaliei este ca la unele femei acest tratament poate creste usor riscul de cancer.

   

 • Calcitonina. Injectarea acestui hormon pe o perioada de timp poate stopa sau încetini pierderea de os si alina durerea produsa de fracturile osoase. Dezavantajul este ca tratamentul se poate administra numai injectabil si este destul de costisitor.

   

 • Alendronatul. Acest medicament nu este un hormon, ci face parte dintr-o clasa de substanţe numite bifosfonati. Ca si estrogenul, alendornatul este indicat atât pentru prevenirea cât si pentru tratamentul osteoporozei.

   

 • Raloxifenul. Acesta este un medicament aprobat recent de autoritatile sanitare din SUA. Se foloseste pentru prevenirea osteoporozei. Face parte dintr-o clasa noua de medicamente numite modulatori selectivi de receptori estrogenici (SERMS din initialele din engleza). Avantajul lor pare a fi prevenirea pierderii de os fara cresterea concomitenta a riscului de cancer la femei.

 

Prevenirea caderilor

 

Osteoporoza slabeste oasele si acestea se fractureaza mult mai usor. Iata câteva masuri de prevenire a acestei situatii nedorite.

 

 • Reduceti riscul de cadere la domiciliu. Montati balustrade solide la toate scarile, precum si mânere de care sa va puteti prinde la baie. Acoperiti podeaua alunecoasa cu covoare sau mocheta. Tineti casa în ordine si înlaturati obiectele cazute pe jos, mai ales bucatile de sfoara, ata, cabluri electrice, de telefon, etc. Montati telefoane în cât mai multe încaperi pentru ca ajutorul sa fie cât mai usor de solicitat în cazul unui accident. 
 • Echipati-va cu îmbracaminte si încaltaminte care confera siguranta maxima. Purtati încaltaminte care sprijina bolta plantei si cu talpi nealunecoase, dar feriti-va de talpile din cauciuc (tenisi) pentru ca sunt atât de aderente încât va pot dezechilibra. Aveti grija ca hainele, capoatele si paltoanele sa fie suficient de scurte ca sa nu va faca sa va împiedicati când urcati scarile. 
 • Pastrati-va echilibrul. Daca ati observat ca nu aveti siguranta în timpul mersului, folositi un baston. Puneti articolele de bucatarie cât mai la îndemâna. 
 • Controlati-va auzul si vederea. Daca este cazul, folositi ochelari si aparat auditiv. Iluminati cât mai bine întreaga casa. 
 • În caz de cadere. Miscati-va încet si evitati sa fortati bratul sau piciorul la care v-ati lovit. Daca banuiti ca s-a produs o fractura, nu va miscati si nu permiteti nimanui sa va miste pâna la sosirea ajutorului medical. 
HTML Comment Box is loading comments...


Filme 2012 Filme Online Gratis Subtitrate Free Online Article Directory 2021en | PowerMix | PANALU-Aplicatii online | Furios4you | 24Monden | Promovare online | MusiClub| SexProfe's blog| CityOfDevils| MedicalPlace| ZiarulTuturor| Radio C| Varsta la control !| .L♥VE NEVER FAILS.| starchimachim| When I craft I smile| istoria Tatuajelor| Trafic-Ro| Magazin Online Piese Auto| Pumpkin Pie |