Durerea la nivelul genunchilor poate fi de mai multe feluri.
Unii o descriu ca pe o strafulgerare, care ii obliga sa schiopateze, altii spun ca e continua si ca trebuie sa isi maseze permanent genunchiul ca sa se atenueze. Nu dispera - toate problemele pot fi tratate, dar e nevoie de un diagnostic corect si timp de vindecare. Incepe aici.
DUREREA: Auzi o pocnitura sau simti ca ceva s-a rupt. Genunchiul se umfla in urmatoarele 2 ore Si nu poti sa te sprijini pe piciorul respectiv.
CEL MAI PROBABIL: intindere sau ruptura a ligamentului incrucisat anterior, unul dintre cele 2 ligamente care formeaza un X in articulatie.
REZOLVAREA: O ruptura completa necesita de obicei interventie chirurgicala si 4-6 luni de recuperare. Daca e vorba doar de o intindere, ai nevoie de 1-3 luni de recuperare, in functie de severitatea accidentarii.
DUREREA: Genunchiul face un zgomot, uneori se blocheaza, doare la urcarea scarilor si mai ales atunci cand stai pe un scaun mic.
CEL MAI PROBABIL: Un menisc rupt sau deteriorat - acel cartilaj ce se gaseste in articulatie. Atunci cand meniscul este deteriorat nu mai are capacatatea sa atenueze Socurile. Cand este rupt, bucatile pot sa fie prinse intre oase, provocand acel zgomot sau blocand articulatia.
REZOLVAREA: Rupturile mici se pot vindeca de la sine in 4-6 saptamini de fizioterapie. Rupturile mai mari necesita reparare chirurgicala, 4 saptamini de mers in carje si apoi cateva saptamini de recuperare.
DUREREA: Partea anterioara a genunchiului doare si e sensibila mai ales sub rotula. Urcatul scarilor si ridicarea de pe scaun sunt dureroase.
CEL MAI PROBABIL: Tendinita patelara, numita ,,genunchiul saritorului" , produsa prin suprasolicatare. Este afectat ligamentul ce uneste rotula de tibie.
REZOLVAREA: Repaus, exercatii de forta si flexibilitate si bandaj infrapatelar (se poarta sub rotula) sau o manseta de neopren.
DUREREA: Tot in regiunea anterioara a genunchiului, sub si in jurul rotulei. se agraveaza cand faci fandari sau genuflexiuni, ori dupa ce stai jos mult timp.
CEL MAI PROBABIL: sindrom patelofemural ,,genunchiul alergatoruluia". Tendoane rigide (cum ar fi bandeleta iliotibiala, in partea laterala a genunchiului) sau muschi rigizi (in special posteriorii coapselor) fac ca rotula sa se deplaseze si sa se frece de femur. Netratata, poate duce la distrugerea cartilajului ce protejeaza articulatia, provocand artroza.
REZOLVAREA: Multe exercatii de forta (de obicei partea interna a cvadricepsului e mai slaba decat cea externa), stretching (in special pentru muschii posteriori ai coapselor) Si doze regulate de glucozamina si condroitin sulfat, suplimente folosite pentru repararea cartilajelor.