Joi, 2020-05-28, 3:52 AM

Info24

-->
MENIU PRINCIPAL
ACASA

SERIALE TV

FILME

MUZICA

FIFA

DIVERSE

BLOG
SCHIMB LINKURIi
ARTICOLE

Statisticii


Informatii24 Top66 Statistici

Cancer la san

Ce este cancerul de san?

In fiecare luna, sanii unei femei trec printr-o serie de schimbari temporare asociate cu menstruatia, care includ si posibilitatea formarii unui nodul. Desi cea mai mare parte a acestor umflaturi nu sunt canceroase, orice nodul care apare ar trebui sa fie examinat imediat de medic.

Nodulii apar cel mai frecvent in lobuli – micii saci care produc laptele – sau in ductele care transporta laptele spre sfarc. Dar uneori se formeaza in alt tesut. Cele doua categorii principale de cancer la san sunt carcinoamele lobulare si ductale. Iata sfatul  de la Supereva.ro.

Cancerul de san

Cancerul de san incepe de obicei cu formarea unei mici tumori bine delimitate. Unele tumori sunt benigne, insemnand ca nu invadeaza alte tesuturi; altele sunt maligne, sau canceroase. Tumorile maligne au potentialul de a face metastaze, adica de a se raspandi. Odata ce o astfel de tumoare ajunge la o anumita dimensiune, este tot mai probabil sa iradieze celule care se raspandesc in alte parti ale corpului prin vasele de sange si prin sistemul limfatic.

Tipurile diferite cancer la san cresc si se raspandesc cu diferite viteze; unora le trebuie ani pentru a se raspandi in afara sanului, in timp ce altele se raspandesc rapid.

Si barbatii pot face cancer la san, dar numarul lor este mai mic de jumatate de procent din totalul cazurilor. In randul femeilor, cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer si este a doua cauza principala a deceselor provocate de cancer – dupa cancerul la plamani.

Statisticile arata ca dintre opt femei care ar putea ajunge la 85 de ani, una face boala la un anumit moment din viata. Doua treimi dintre femeile care au cancer la san au peste 50 de ani, iar dintre celelalte, cele mai multe au intre 39 si 49 de ani.

Cancerul de san este tratabil

Din fericire, cancerul la san este foarte tratabil daca este detectat de timpuriu. Tumorile localizate pot fi tratate cu succes de obicei, inainte de raspandirea cancerului; iar in 9 din 10 cazuri, femeia bolnava va mai trai inca cel putin 5 ani. Expertii considera de obicei ca durata de supravietuire de 5 ani este o cura.

Dupa ce cancerul incepe sa se raspandeasca, a scapa complet de el este mai dificil, desi tratamentul poate adesea tine boala sub control timp de ani intregi. Procedurile imbunatatite de screening si optiunile mai bune de tratament fac ca peste sapte din zece femei bolnave de cancer la san sa supravietuiasca peste cinci ani dupa diagnosticul initial, iar jumatate dintre ele sa supravietuiasca mai mult de 10 ani.

Care este cauza cancerului la san?

Desi cauzele precise ale cancerului la san sunt neclare, sunt cunoscuti principalii factori de risc ai bolii. Totusi, cele mai multe dintre femeile considerate a avea un risc crescut de cancer la san nu fac boala, in timp ce multe dintre femeile bolnave nu sunt expuse factorilor de risc cunoscuti. Printre factorii de risc cei mai semnificativi sunt inaintarea in varsta si istoricul familial de cancer la san. Riscul este ceva mai mare in cazul femeilor care au un nodul benign la san si creste semnificativ in cazul femeilor care au avut cancer la san sau ovarian.

Factorul familial

O femeie a carei mama, sora, sau fiica a avut cancer la san are un risc de doua-trei ori mai mare de a face boala, mai ales in cazul in care in familie sunt afectate de aceasta boala cel putin doua rude de gradul intai. Cercetatorii au identificat deja doua gene responsabile pentru unele aparitii ale cancerului la san in familie – numite BRCA1 si BRCA2. Aproximativ una din 200 de femei poarta genele. Faptul ca are gena predispune femeia la cancer de san, dar nu garanteaza declansarea bolii.

Varsta

In general, femeile cu varsta peste 50 de ani au un risc mai mare de a face cancer la san decat femeile mai tinere, iar femeile din rasa afro-americana au un risc mai mare decat cele din rasa caucaziana de a face cancer la san inainte de menopauza.

Expunerea la estrogen

Treptat devine tot mai clara o legatura intre cancerul la san si hormoni. Cercetatorii cred ca pe masura ce creste expunerea femeii la hormonul denumit estrogen, cu atat risca mai mult sa se imbolnaveasca de cancer la san. Estrogenul le comanda celulelor sa se divida; cu cat celulele se divid mai mult, cu atat sunt sanse mai mari sa fie anormale, fiind posibil sa devina canceroase.

Expunerea femeii la estrogen si progesteron variaza in timpul vietii, fiind influentata de varsta la care are prima, respectiv ultima menstruatie, durata medie a ciclului ei menstrual si de varsta la care naste primul copil.
Riscul la care expusa o femeie de a se imbolnavi de cancer la san creste daca:
• ii vine prima menstruatie inainte de 12 ani
• naste primul copil dupa 30 de ani
• are ultima menstruatie dupa 55 de ani, sau
• lungimea ciclului ei menstrual este in afara intervalului mediu de 26-29 de zile (adica este mai scurt sau mai lung).
Informatiile curente arata ca probabil, hormonii din pilulele contraceptive nu maresc riscul de cancer la san. Unele studii sugereaza ca administrarea terapiei hormonale de substitutie dupa menopauza poate mari riscul, mai ales cand terapia se prelungeste mai mult de 5 ani. Dozele ridicate de radioterapie pot fi si ele un factor, dar mamogramele cu doze reduse nu aproape ca nu prezinta vreun risc.

Regimul alimentar

Legatura dintre regimul alimentar si cancerul la san este inca sub dezbatere. Obezitatea este un factor de risc notabil, iar consumul regulat de alcool – mai mult de doua pahare pe zi – poate favoriza boala. Multe studii au aratat ca femeile a caror alimentatie este bogata in grasimi sunt mai expuse la boala. Cercetatorii banuiesc ca daca femeile si-ar reduce aportul caloric zilnic provenit din grasimi – la mai putin de 20%-30% - regimul lor alimentar le-ar putea proteja de cancerul la san.

HTML Comment Box is loading comments...


Filme 2012 Filme Online Gratis Subtitrate Free Online Article Directory 2021en | PowerMix | PANALU-Aplicatii online | Furios4you | 24Monden | Promovare online | MusiClub| SexProfe's blog| CityOfDevils| MedicalPlace| ZiarulTuturor| Radio C| Varsta la control !| .L♥VE NEVER FAILS.| starchimachim| When I craft I smile| istoria Tatuajelor| Trafic-Ro| Magazin Online Piese Auto| Pumpkin Pie |