Tratament obezitate
Regimul alimentar este in principiu hipocaloric, hipolipidic si hipoglucidic cu reducere obligatorie a dulciurilor concentrate, a fainoaselor si a painii. Proteinele vor fi administrate in cantitate suficienta, mai ales cele cu valoare biologica mare (lapte, carne, branza, oua). Legumele si fructele vor fi permise fara restrictie, acoperind nevoile de vitamine hidrosolubile si de saruri minerale ale obezului. Aportul de calorii va fi de 1200 -1300 calorii, in conditii obisnuite de activitate. in conditii de spital sau de repaus absolut, aportul va fi de 800 sau chiar 400 calorii, uneori chiar post absolut (bineinteles 1 - 2 zile). Proteinele vor fi administrate in proportie de 1 -1,5 g/kg corp greutate ideala, iar lipidele vor fi reduse la 40 - 50 g/zi. Regimul va fi sarac in glucide. Sunt permise ca lichide, 1 -1,5 l/zi. Se vor da 5 - 6 mese pe zi si se va recomanda sa nu se consume nimic intre mesele principale, sa nu se abuzeze de sare (permis 5-8 g/zi), sa nu se fumeze. Se interzice alcoolul deoarece acesta ingrasa. La centrul de nutritie si boli metabolice din Bucuresti, se prescrie un regim tip, cu aproximativ 1000 calorii (75 g proteine, 35 g lipide, 100 g glucide).
Prezentam mai jos acest regim: I.M.F. BUCURESTI SPITALUL Profesor Doctor N. Paulescu CLINICA DE BOLI METABOLICE SI DE NUTRITIE CENTRUL DIABETIC - OBEZITATE
OBEZITATEA
- Este cauza a 70-80% din cazurile dintre diabet la adulti.
- Favorizeaza aparitia aterosclerozei si accidentelor ei (angina pectorala, infarctul de miocard, apoplexii etc).
- Provoaca cresterea tensiunii arteriale.
- Favorizeaza aparitia litiazei biliare.
- Favorizeaza aparitia artrozelor si spondilozelor.
- Favorizeaza aparitia varicelor.
- Mareste riscul de aparitie a cancerului.
- Diminueaza puterea de munca. Reguli de regim in obezitate
1. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
2. Nu abuzati de sare.
3. Nu consumati alcool.
4. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
- Este cauza a 70-80% din cazurile dintre diabet la adulti.
- Favorizeaza aparitia aterosclerozei si accidentelor ei (angina pectorala, infarctul de miocard, apoplexii etc).
- Provoaca cresterea tensiunii arteriale.
- Favorizeaza aparitia litiazei biliare.
- Favorizeaza aparitia artrozelor si spondilozelor.
- Favorizeaza aparitia varicelor.
- Mareste riscul de aparitie a cancerului.
- Diminueaza puterea de munca. Reguli de regim in obezitate
1. Nu mancati nimic intre mesele prescrise.
2. Nu abuzati de sare.
3. Nu consumati alcool.
4. Respectati intocmai cantitatile de alimente indicate.
REGIM PENTRU O ZI (cea. 1000 calorii, 75g proteine, lOOg glucide, 35g lipide)
Dimineata - 200g lapte rece sau cald.
Ora 10 - o chifla (50g) sau o felie de paine (50g), cu branza de vaci sau
carne fiarta slaba (50g).
Ora 12 - o cafea neagra cu zaharina.
Ora pranzului
felul I - salate de cruditati din 200g varza alba sau rosie sau ridichi de
luna, sau andive, salata verde sau castraveti, salata de rosii, ardei grasi, praz cu o lingurita de ulei, lamaie sau otet.
- Se pot folosi 1 -2 farfurii de supa sau ciorba, preparate din aceleasi legume si aceleasi cantitati ca cele indicate pentru salata.
Neputand folosi ridichiile si andivele, legumele pentru supe sau
ciorbe se vor completa cu loboda, spanac, dovlecei sau conopida.
felul II - lOOg carne slaba de vaca, manzat, pasare fiarta, fripta, tocata si
fiarta sau fripta, inabusita, conserve de carne slaba preparata ca rasol.
- sau 150g peste slab, stavrid, cod, stiuca, salau (congelat sau proaspat) fiert, fript la cuptor, conserve de peste slab, rasol.
- sau 150g branza de vaci. felulIII -unmar(lOOg).
Seara - 150g cartofi fierti inabusiti sau 200g soteuri din fasole verde si
200g dovlecei cu 2 lingurite de iaurt, felul I - lOOg carne slaba fripta sau 150 g peste slab
Dimineata - 200g lapte rece sau cald.
Ora 10 - o chifla (50g) sau o felie de paine (50g), cu branza de vaci sau
carne fiarta slaba (50g).
Ora 12 - o cafea neagra cu zaharina.
Ora pranzului
felul I - salate de cruditati din 200g varza alba sau rosie sau ridichi de
luna, sau andive, salata verde sau castraveti, salata de rosii, ardei grasi, praz cu o lingurita de ulei, lamaie sau otet.
- Se pot folosi 1 -2 farfurii de supa sau ciorba, preparate din aceleasi legume si aceleasi cantitati ca cele indicate pentru salata.
Neputand folosi ridichiile si andivele, legumele pentru supe sau
ciorbe se vor completa cu loboda, spanac, dovlecei sau conopida.
felul II - lOOg carne slaba de vaca, manzat, pasare fiarta, fripta, tocata si
fiarta sau fripta, inabusita, conserve de carne slaba preparata ca rasol.
- sau 150g peste slab, stavrid, cod, stiuca, salau (congelat sau proaspat) fiert, fript la cuptor, conserve de peste slab, rasol.
- sau 150g branza de vaci. felulIII -unmar(lOOg).
Seara - 150g cartofi fierti inabusiti sau 200g soteuri din fasole verde si
200g dovlecei cu 2 lingurite de iaurt, felul I - lOOg carne slaba fripta sau 150 g peste slab