B.C.A.A. – leucina, valina, isoleucina sunt aminoacizi esentiali, adica nu pot fi sintetizati in corpul uman si deci trebuie asigurati din alimente. Studii recente au aratat ca leucina este, in mod particular, importanta pentru sinteza proteinelor, deoarece activeaza un numar de alte substante care joaca roluri vitale in acest proces. In timp ce alti aminoacizi sunt metabolizati in principal in ficat, BCAA sunt unici in sensul ca majoritatea metabolismului lor se desfasoara in muschi. Bazandu-se pe unele studii, expertii au sugerat ca suplimentarea alimentatiei cu BCAA asigura efecte anticatabolice la sportivii care se antreneaza „tare”. In acest scenariu, BCAA-ul provenit din suplimente este sacrificat in locul BCAA-ului existent in muschi, protejand astfel muschii. BCAA promoveaza, intr-o oarecare masura, productia naturala de testosteron, in special daca sunt luati inainte de exercitii intense. Testosteronul este un hormon anabolic. Un studiu prezentat in 2005, de catre Colegiul American pentru Medicina Sportiva, a scos in evidenta alt efect benefic al suplimentelor cu BCAA care are o relevanta particulara pentru cei care tin diete sarace in carbohidrati. Studiul a fost efectuat asupra unei grupe de barbati, care si-au epuizat mai intai rezervele de glicogen existente prin exercitii si lipsa mancarii. Jumatate din ei au luat suplimente cu BCAA. Toti au fost pusi apoi sa pedaleze pana la epuizare. Grupul care a luat BCAA a aratat, la analize, un nivel mai ridicat de glucoza in sange decat grupul care nu a luat BCAA. De asemenea, grupul care a luat BCAA a aparut ca fiind mai inclinat sa arda grasime in timpul exercitiilor. Cresterea disponibilitatii grasimii, cuplata cu un nivel mai mare al glucozei, se contrapun efectelor negative normale ale scaderii, prin exercitiu, a rezervelor de glicogen.
|