Sâmbătă, 2024-12-21, 8:19 PM

Info24

-->
MENIU PRINCIPAL
ACASA

SERIALE TV

FILME

MUZICA

FIFA

DIVERSE

BLOG
SCHIMB LINKURIi
ARTICOLE









Statisticii


Informatii24 Top66 Statistici

Cancer la stomac

Cancerul gastric reprezinta o adevarata problema de sanatate publica, fiind a doua cauza de deces prin cancer in lume, dupa cancerul pulmonar. Exista peste 750.000 de bolnavi diagnosticati in fiecare an pe glob cu cancer gastric si peste 650.00 de decese anual cauzate de aceasta neoplazie. Raspindirea geografica nu este uniforma: exista zone ale globului cu o incidenta destul de crescuta, cum ar fi Japonia, America Latina, China si, la polul opus, zone cu incidenta scazuta cum ar fi Statele Unite ale Americii si Europa de Vest. „In Romania, mortalitatea prin cancer gastric este de doua ori mai mare comparativ cu tarile Uniunii Europene. Barbatii au risc de doua ori mai mare de a face boala comparativ cu femeile. Virsta medie de aparitie a cancerului gastric este intre 65-74 de ani, dar  boala poate aparea chiar si la virste tinere".

Factori de risc pentru cancerul gastric

„De cele mai multe ori, pacientul diagnosticat cu cancer gastric ne intreaba, firesc: de ce am facut aceasta boala? Desi medicina moderna nu poate explica in totalitate mecanismele de aparitie ale cancerului, exista asa-numitii «factori de risc» care predispun la imbolnavire”.

Alimentatia

Alimentele conservate prin uscare (pestele uscat), afumare sau sarare in exces, precum si dietele bogate in zaharuri predispun la aparitia cancerului gastric, in timp ce legumele si fructele proaspete, laptele, ceapa, usturoiul, fibrele alimentare (piinea integrala, tarita de griu), alimentele prin congelare au rol protectiv.

Fumatul

Creste riscul de aparitie a cancerului gastric, mai ales daca se asociaza cu consumul de alcool.cancer stomac 300x218 photo

Infectia cu Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie spiralata ce colonizeaza mucoasa stomacului traind la interfata dintre celulele gastrice si stratul de mucus. Prevalenta infectiei se coreleaza cu statutul socio-economic redus. „Prezenta bacteriei in stomac predispune la inflamatia mucoasei (gastrita) care, in timp, poate duce la cancer gastric. Exista si alte afectiuni digestive in care infectia cu Helicobacter pylori are un rol important: ulcerul duodenal, ulcerul gastric, limfoamele digestive.

Prezenta bacteriei in organism poate fi pusa in evidenta prin metode variate. Unele dintre ele sint neinvazive, adica nu comporta nici un fel de risc pentru pacient: determinarea anticorpilor in singe sau saliva sau testul respirator cu uree marcata cu carbon 13 sau 14 (Helicobacter pylori contine ureaza, o enzima ce descompune ureea; pacientul ingera o capsula cu uree marcata si, in caz de prezenta a infectiei, CO2 marcat poate fi evidentiat in aerul respirat).

Metodele invasive presupun efectuarea endoscopiei digestive superioare ( inghitirea unui „tub” cu fibre optice care vizualizeaza pe ecran esofagul, stomacul si duodenul). Indiferent de metoda de diagnostic, infectia cu Helicobacter pylori trebuie tratata pentru a preveni aparitia cancerului gastric. Tratamentul consta in 3 medicamente: doua antibiotice si un medicament care sa inhibe secretia gastrica, administrate timp de 7 zile.

Factorii genetici

Prezenta unei rude de gradul I diagnosticata cu cancer gastric creste de 3 ori riscul de aparitie al acestei neoplazii. Exista familii in care intilnim mai multe persoane cu aceasta afectiune, cea mai celebra fiind cea a lui Napoleon. Grupa sanguina A si familiile in care exista polipi multipli la nivelul tractului digestiv au risc crescut de cancer gastric.

Afectiuni predispozante

„Exista o serie de boli care se asociaza cu o prezenta crescuta a cancerului gastric: ulcerul gastric, stomacul operat pentru ulcer (dupa 10 ani de la interventia chirurgicala), anemia Biermier, gastrita atrophica, polipii gastrici. Pacientii diagnosticati cu aceste afectiuni trebuie sa efectueze examinari endoscopice periodice pentru depistarea precoce a unui eventual cancer gastric”.

Simptome cancer stomac

In stadiile initiale, boala poate fi complet asimptomatica sau pot exista manifestari nespecifice: durere sau disconfort in etajul abdominal superior, greturi. Orice persoana peste 40 de ani cu simptomatologia mentionata recent instalata trebuie investigata in vederea depistarii precoce a cancerului gastric. In stadiile mai avansate, apar manifestari caracteristice:

* Lipsa poftei de mincare, intoleranta selectiva pentru carne, scadere in greutate;

* Durere care apare dupa masa si, spre deosebire de durerea din ulcer, nu se calmeaza la ingestia de alimente sau la medicamente antiacide (Dicarbocalm, Maalox, Ulcerotrat, Almagel etc);

* Senzatie de saturatie imediat dupa ingestia unui aliment;

* Varsaturi cu alimente digerate;

* Exteriorizarea de singe fie prin varsatura (varsaturi cu singe proaspat sau digerat – „in zat de cafea”) sau melena – scaun negru, lucios ca pacura este un simptom digestiv grav, de alarma care impune investigatie endoscopica de urgenta;

* Daca tumora se extinde la nivelul pancreasului, apare durere iradiata in spate, iar daca se extinde la nivelul intestinului gros, apar varsaturi cu aspect de materii fecale;

* „Diseminarea tumorii prin singe la distanta (metastazarea) poate produce marirea abdomenului (ascita), cresterea dimensiunilor ficatului, splinei, tumora in sfera genitala, manifestari pulmonare (tuse, sputa cu singe), simptome asemanatoare meningitei (dureri de cap, varsaturi), marirea ganglionilor (cel mai caracteristic este gnaglionul situat deasupra claviculei stingi)”, explica prof.dr. Stanciu;

* Pacientul este de obicei palid, din cauza anemiei; uneori se palpeaza tumora in regiunea superioara a abdomenului;

* Uneori pot aparea manifestari care nu au legatura cu cancerul gastric (asa-numitele manifestari paraneoplazice): tromboflebita, eruptii cutanate, dureri osoase, manifestari neurologice sau psihice (tulburari de comportament, stari confuzionale etc).

Cum se stabileste diagnosticul de cancer de stomac

Analizele uzuale de laborator pot evidentia cresterea VSH-ului, anemie sau alterarea probelor hepatice atunci cind sint prezente metastazele in ficat. „Nu exista nici o analiza de singe care sa stabileasca diagnosticul de cancer gastric. Examenul radiologic cu sulfat de bariu poate decela modificari la nivelul stomacului sugestive pentru tumora gastrica. Diagnosticul de certitudine il stabileste endoscopia digestiva superioara care vizualizeaza tumora si preleveaza fragmente de mucoasa pentru examenul histopatologic. Pentru a aprecia extensia cancerului in organism se utilizeaza ecografia abdominala, computer- tomografia, radiografia toracica, echoendoscopia”.

Exista tratament pentru cancerul gastric?

„Daca este depistat in stadiu precoce, cancerul gastric poate beneficia de tratament endoscopic (rezectia mucoasei, tratament cu laser). Odata ce tumora se extinde in grosimea peretelui stomacului, singura optiune este cea chirurgicala. Chirurgul va taia o portiune din stomac sau chiar intreg stomacul, impreuna cu ganglionii infectati. Radioterapia si chimioterapia (citostaticele) nu au rezultate deosebite in tratamentul cancerului gastric. Rata de supravietuire depinde de depistarea cancerului in stadiu precoce (de exemplu, in Japonia supravietuirea la 5 ani in cancerul gastric depistat precoce este de 89%).

Cancerul gastric este o afectiune larg raspindita in populatie, care nu iarta pe nimeni indiferent de virsta, profesie, statul material sau social. Daca faceti parte din categoriile cu risc crescut pentru cancerul gastric sau daca aveti simptomele pe care au fost  mentionate, nu ezitati sa va adresati medicului de familie sau specialistilor.


HTML Comment Box is loading comments...


Filme 2012 Filme Online Gratis Subtitrate Free Online Article Directory 2021en | PowerMix | PANALU-Aplicatii online | Furios4you | 24Monden | Promovare online | MusiClub| SexProfe's blog| CityOfDevils| MedicalPlace| ZiarulTuturor| Radio C| Varsta la control !| .L♥VE NEVER FAILS.| starchimachim| When I craft I smile| istoria Tatuajelor| Trafic-Ro| Magazin Online Piese Auto| Pumpkin Pie |